Mad og måltider på Sclerosehospitalerne

Køkkenerne på begge hospitaler har elitesmiley, så fødevarehåndteringen og hygiejnen er helt i orden, og vi har fået tildelt Fødevarestyrelsens økologiske bronzemærke, fordi vi anvender friske råvarer, 30-60% økologiske.

På Sclerosehospitalerne tilrettelægges maden ud fra de ti officielle kostråd. For nogle patienter er det nemt at vænne sig til frisk, grøn og hjemmelavet mad, for andre er det en større omvæltning. Diætist og køkkenleder Hanne Bæk Thorup fortæller, hvilke tanker, der ligger bag kosten:
 
På nuværende tidspunkt er der ikke videnskabelig dokumentation for, at én specifik diæt har gavnlig effekt på sygdommens forløb. Ved at spise efter de officielle kostråd sikres det for de fleste vedkommende, at behovet for kulhydrat, fedt og protein, samt vitaminer og mineraler bliver dækket.
 
Kosten er blandt andet rig på frugt og grønt, der serveres fisk flere gange om ugen, og vi bager og serverer brød med fuldkorn. Kostrådet om variation tager vi alvorligt, hvilket vil sige, at du bliver præsenteret for mange forskellige retter og råvarer. Vi vil gerne præsentere dig for de mange muligheder der er, for at kosten kan bidrage til en sund livsstil. Måske vil du opleve, at maden er anderledes, end du er vant til hjemmefra, men vi opfordrer dig til at se det som en mulighed for at prøve noget nyt og smage på nye og spændende råvarer.
 
Når patienter starter et ophold på et af Sclerosehospitalerne, får de en grundig introduktion til maden. Det er vigtigt for patienterne at vide, hvorfor maden er sammensat, som den er, mener direktør Brita Løvendahl.
 
”Vi oplever, at når patienterne får at vide, hvilke begrundelser, der er for kosten, for eksempel at fordøjelsen bliver bedre, så giver det mening for dem. Det er noget, de kan forholde sig til. Men man er nødt til at give maden en chance”, siger direktøren.
 
Tager man et kig rundt i køkkenerne på Sclerosehospitalerne, vil man se friske råvarer, økologi, masser af farver og hjemmelavede specialiteter, der vidner om et højt fagligt engagement hos køkkenpersonalet.
 
Hanne Bæk Thorup er diætist, og står for sammensætningen af maden på Sclerosehospitalerne. Hun følger de ti officielle kostråd, når hun skal sammensætte menuen til patienterne.
 
Hanne Bæk Thorup fortsætter:
”Der er evidens for, at spiser man på den her måde, mindskes risikoen for at få livsstilsygdomme som diabetes II, hjertekarsygdomme og cancer, som der jo også er risiko for at få, når man har sclerose”, forklarer hun.
 
Hospitalerne tilbyder også at sammensætte en særlig kost til de patienter, som har behov for det.
”Vi laver vegetar- og diabeteskost, kost tilpasset over- eller undervægt eller tilpasset dokumenterede fødevareallergier og/eller –intolerancer. Ligeledes laver vi kost med særlig konsistens, hvis patienterne har påvirket synkefunktion”, siger Hanne Bæk Thorup.
 
Vi serverer tre hovedmåltider og to-tre mellemmåltider:
  • Morgenmaden er buffét med et bredt udvalg af morgenmadsprodukter og altid frisk frugt
  • Middagsmaden er varm mad
  • Aftensmaden er kold anretning i form af brød, pålæg og salat. Der serveres forskellige slags kød- og vegetarpålæg samt fisk. Engang imellem også en lun ret
  • Mellemmåltider serveres formiddag, eftermiddag og efter aftensmaden
  • Mellemmåltider kan være boller, smoothies, efter-trænings-smoothies, knækbrød
Der står altid frisk frugt tilgængeligt flere steder i huset, som du frit kan benytte dig af.
 
Den kost, der serveres på Sclerosehospitalerne påvirker også din fordøjelse positivt.
 
Se eksempel på menuplan her
 
Bliv inspireret af flere opskrifter her
 
Senest opdateret: d. 5 juli 2016