På sclerosehospitalerne er det normalt at være unormal

Lars Martens fik flyttet sine grænser, prøvet en masse ting af og kom hjem med ny energi – og nye hjælpemidler

Af Lotte Skou Hansen, journalist

Hvad er energi for dig? Hvad vil det sige at have energi i hverdagen? Jo flere forskellige mennesker du spørger om det, jo flere forskellige svar vil du sikkert få. Men for Lars Martens fra Hillerød er svaret klart:

”For mig hænger tingene sådan her sammen: Har jeg mentalt overskud, får jeg energi, og så ryger min sygdom i baggrunden og får ikke lov at overtage hele mit liv. Så kaster jeg mig ud i nærmest hvad som helst og kan både ordne have og støvsuge fra kørestolen. Derfor ville jeg arbejde med energi, da jeg første gang skulle af sted til Sclerosehospitalet,” fortæller Lars, som fik diagnosen primær progressiv sclerose i 2009 og var på Sclerosehospitalet i Ry i november 2011.

Så længe man kan grine…

45-årige Lars har altid gået op i psykologi og læst meget om emnet. Det er måske ikke det første, man tænker, når man ser ham – en stor mand, med tatoveringer på armene og skaldet isse. Men han er tydeligt dedikeret, og man mærker hurtigt, at han har en stor viden på området.

Det betød dog ikke, at de ikke havde noget at lære ham om emnet på Sclerosehospitalet.

”Jeg var fuldstændigt i harmoni, da jeg kom hjem. Jeg havde simpelthen lært så meget. 14 dage efter at jeg var kommet hjem, sagde min yngste søn til mig: ’Kan du for helvede ikke lade være med at være så glad hele tiden?!’ Jeg havde bare rykket mig så meget. Sådan som jeg ser på tingene nu, så kan jeg stadig grine og tørre min egen røv. Og hvis jeg en dag ikke længere kan tørre min røv – så kan jeg stadig grine! Den slags positiv psykologi lærte vi meget om.”

Blev skubbet til

For Lars var den helt store energispreder på hospitalet dog, at der blev talt så frit om alting.

”Det gav mig så meget! Det var lige meget om det var problemer med at lade vandet, eller hvad det nu kunne være af intime og private ting – der blev talt frit om alt. Grundtanken var, at det var normalt at være unormal. Det gav mig et kæmpe, kæmpe overskud,” fortæller han.

Helt konkret i forhold til energi oplevede Lars, at personalet venligt men bestemt skubbede til ham.

”Jeg fik flyttet mine grænser flere gange, det er helt sikkert. En dag sagde min vejleder til mig: ’Jeg har noget til dig. Du må godt blive sur på mig, men tænk lige over det bagefter.’ Det var en elektrisk kørestol. For mig var en elektrisk kørestol det helt store skrækscenarie. Det ville jeg bare ikke! Men hun havde sørget for, at den var min, så længe jeg skulle være på hospitalet. Hendes argument var, at jeg skulle spare på mine kræfter for at have energi til fx at træne. Og det havde hun jo ret i.”

Al energi og fokus rettet mod mig

Lars havde også et problem i forhold til at tisse. Men da en sygeplejerske første gang foreslog ham at prøve et kateter, afslog Lars kategorisk.

”No way! Jeg skulle sgu ikke have noget derop! Men da jeg så endelig fik taget mig sammen til at lade hende hjælpe mig, så fandt jeg ud af, hvor fantastisk meget det betød. Nu behøver jeg aldrig mere bekymre mig om det. Jeg kan tage hvor som helst hen og har fået en helt anden frihed uden begrænsninger. Jo flere begrænsninger du kan fjerne, jo større bliver verden. Jeg har nu et stort problem mindre, og det frigiver energi for mig,” forklarer Lars.

Lars nød også personalets venlige coaching, som han blandt andet oplevede i et helt konkret tilfælde angående hans manglende lyst til at købe ind på sin el-scooter. Han fik coaching i flere timer om det, og kører nu glad og gerne i SuperBest på sin el-scooter.

”Alt i alt så oplevede jeg hele tiden, at jeg følte mig velkommen, og at alt personale udstrålede, at man aldrig var til besvær. De fik mig til at føle, at de havde al deres energi og fokus rettet kun mod mig – og sådan gjorde de med alle. Jeg spurgte flere af de andre patienter, og de havde den samme opfattelse: ”Jeg er noget specielt og de tager sig særligt af mig.” Det er da fantastisk,” siger Lars, som allerede har bedt sin læge om en ny henvisning, så han kan komme på Sclerosehospitalet igen.

 

Senest opdateret: d. 12 marts 2014