Stop forstoppelse!

Når man møder Evy første gang, får man nemt den tanke, at gangbesvær må være det største problem, hendes sclerose giver hende. Men Evy har et andet problem, der er større end dumme ben. Et usynligt problem.

Af Lotte Skou Hansen, journalist

”Mine problemer med min mave og forstoppelse fyldte mere og mere i min hverdag. Det går ud over alt, når du ikke føler, at du kan stole på din mave. Så går du jo ikke i byen og danser cancan. På den måde påvirker det hele ens sociale liv. Ens seksualitet får det også indflydelse på. Så det var virkelig det, jeg følte mig handicappet af,” fortæller Evy om den forstoppelse, hun har lidt af i næsten 20 år.

Evy har haft diagnosen progressiv sclerose siden 2005, men har været i en udredning, der blev afbrudt, da symptomerne stoppede allerede for næsten 15 år siden.

Endelig tid i en travl hverdag

Da Evy havde haft sin sclerosediagnose i cirka syv år, blev hun i vinter fritstillet fra sit job som SFO-leder. Det gjorde, at hun pludselig fik tid til et ophold på Sclerosehospital Haslev i en ellers travl hverdag.

”Jeg bad min læge om en henvisning, fordi jeg tænkte, at det ville være godt for mig at blive lidt klogere på, hvad det var for en sygdom, jeg var blevet belemret med,” fortæller Evy, som var på sit første ophold på Sclerosehospitalet i juni 2012.

Her havde hun to fokusområder: Fysisk træning med fokus på en bedre gang. Og at få hjælp til sine mave-tarmproblemer og den kroniske forstoppelse, hun havde lidt af i så mange år.

”Forstoppelsen var virkelig noget, jeg var ved at være grundigt træt af. Og jeg lærte hurtigt på hospitalet, at de to ting nok ikke var helt uafhængige af hinanden. Jo mere fysisk aktiv du er, jo bedre er det jo for fordøjelsen. Jeg synes, at jeg rører mig herhjemme, men det er jo ikke på samme systematiske måde som på Sclerosehospitalet, og det har helt sikkert hjulpet.”

Regulering af medicin

Evy fik grundig vejledning omkring medicin mod forstoppelse, hun fik undervisning i ”Fordøjelse med fornøjelse”, fik materialer om emnet med hjem, og så fik hun mod på selv at tage mere hånd om sin medicinering.

”Jeg lærte meget om præparaterne, man kan tage mod forstoppelse og om logikken i, hvordan de fungerer. Og det er super vigtigt, for de skal hele tiden reguleres i mængde i forhold til hinanden, når man tager flere slags. Det kan ikke anbefales bare at tage dem helt bevidstløst. Der har opholdet på Sclerosehospitalet virkelig rykket mig. Jeg har fået mere mod på selv at regulere min medicin. Før tog jeg bare det samme mærke altid, fordi jeg kendte det. Men det har jo ikke virket ordentligt. Jeg har bare ikke haft mod på at vove mig ud i noget andet,” fortæller Evy.

Samtidig fik Evy som ønsket et indblik i sin sygdom, og i hvordan det også kunne være den, der udløste hendes fordøjelsesproblemer – og havde gjort det, længe før hun fik diagnosen.

”De her beskeder fra hjernen, som ikke kommer rigtigt ud til alle dele af kroppen, når man har sclerose – for mig er det tilsyneladende tarmene, de ikke når rigtigt frem til. Og det har givet mig store problemer i mange år.”

Hjulpet videre i systemet

Udover at få Evy til at stoppe med bare at tage den medicin, hun altid har taget, hjalp personalet på Sclerosehospitalet hende også med at indse noget: Når hendes tarme havde givet hende store problemer gennem så mange år, så var det på tide at få dem undersøgt nærmere.

”Personalet sagde til mig, at det kunne være godt at få afklaret, at det ikke var en anden sygdom, der var skyld i mine maveproblemer. Selvom vi tror, at det bare er sådan, sclerosen påvirker netop mig, så kan vi jo ikke være sikre. Derfor har jeg været til både kikkertundersøgelse og scanning, siden jeg kom hjem fra Haslev.”

I dag er Evy glad for, at Sclerosehospitalet pressede hende til at komme til nærmere undersøgelser.

”Jeg havde simpelthen slet ikke tænkt over, at jeg kunne få det undersøgt nærmere, og min egen praktiserende læge har heller aldrig presset på, så det er jeg glad for, at de gjorde på Sclerosehospitalet. Jeg venter stadig på svaret af prøverne, så det bliver interessant at høre, hvad de viser.”

Alt i alt har Evy ikke været på Sclerosehospitalet for sidste gang, hvis det står til hende. Om de så kan kurere 20 års forstoppelse med et snuptag eller ej – det kan man næsten ikke forvente, mener hun. Og hendes anmeldelse af opholdet er i top.

”Jeg mødte en åbenhed og en fantastisk omgangstone, hvor tingene blev sagt direkte, hvor intet var flovt, og hvor man havde ekspertisen til at hjælpe med alt, der havde relation til sclerosen. Det er da fantastisk!”

Senest opdateret: d. 12 marts 2014